Projektbemutató

A projekt elsődleges feladata Baja város központjában,a Petőfi hídtól kezdődődően a Kamarás Duna ág (Sugovica) 1.300 m-es partszakaszán a mozgásveszélyes partfal megerősítése volt.
A partfalon gyakorlatilag a megépülése utáni időszaktól kezdődően észleltek és tapasztaltak lejtőirányú mozgásokat, melyek a partfal körömpontján létesült épületek terheinek hatására felgyorsultak. Talajmechanikai fúrások eredményeként megállapításra került, hogy jelentős vastagságú szerves anyagot, valamint összefüggő, Sugovica felé áramló talajvizet észleltek. A projekt kettős célkitűzéssel került kidolgozásra és megvalósításra, azaz a rézsűállékonyság biztosítása érdekében végzett földművek és kőművek megépítésén túl a csúszás okát jelentő víztelenítés is megoldást várt. Így a beruházás keretében az 1:2 arányú, megtámasztott rézsű kialakítása mellett 49 darab átlagosan 125 m hosszú szivárgók fúrására is sor került, amelyek képesek a terület mögött felhalmozódott felszín alatti vizeket elvezetni. A fejlesztés kiemelt része volt a Szentháromság tér partfal felöli oldalán a térrekonstrukciós munkák utolsó szakasza, amely keretében a felső sétány partélig történő megépítése mellett a közvilágítás megújítása és a város főteréhez méltó „Baja” típusú korlát került elhelyezésre.
A projekt keretében megvalósult műszaki megoldások hatékonyságát monitoring rendszer kiépítésével tudja az önkormányzat nyomon követni, amelynek segítségével a legkisebb mozgások is mérhetők.
A város középtávú célja, hogy a fejlesztéssel létrejött eredmények hatásának növelése érdekében a Sugovica természeti értékeinek megmentésért további revitalizációs beruházásokat hajtson végre pályázati források bevonásával.

A projekt legfontosab adatai:
A projekt címe: A Bajai Sugovica magasparti szakaszának megtámasztása, az épített és természeti környezet védelme
Kódszám: DAOP-5.2.1/D-12-k-2013-0001
Támogatás összege: 2.243.310.408 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A Projekt kezdete: 2014.06.17.
Kedvezményezett: Baja Város Önkormányzat
Közreműködő Szervezet: DARFÜ
Támogató: Az Európai Unió és Magyarország Kormánya