Letették az alapkövet

Elindult a bajai partfal-rehabilitáció. A 2,2 milliárd forintos támogatású kiemelt környezetvédelmi projekt alapkövét a napokban helyezte le a helyszínen Fercsák Róbert alpolgármester, Rádóczi Valéria a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda vezetője és Lőke Ákos, a kivitelező projektvezetője.

A 100 százalékos támogatottságú "A Bajai Sugovica magasparti szakaszának megtámasztása, az épített és természeti környezet védelme"elnevezésű projekt kiemelt fontosságú, hiszen a bajai városközpont mentén elterülő partszakasz állapota évtizedek óta folyamatosan romlik: süllyedések, a partélen omlások figyelhetők meg, és a partszakasz lassan belecsúszik a folyóba. A problémát súlyosbítja, hogy a partszakasz tetején 5 milliárd Ft-ot meghaladó összértékű építmény és infrastrukturális elem található, melyek emiatt veszélyeztetettek.

A projekt elsődleges feladata a mozgásveszélyes partfal megerősítése, amely az 1:2 arányú rézsű megépítésével, a rézsű láb 250m hosszon történő talajszegezésével, a rézsű aljának RENO matracos borításával, a meder kőszórással történő ellátásával érhető el. Szintén fontos feladat a csúszás kiváltó okának megszüntetése, azaz a vízelvezetés érdekében további szivárgók fúrása, a meglévő csapadékvíz kivezetők meghosszabbítása. A városképileg jelentős területen a projekt befejező fázisában őshonos fa- és cserjefajták telepítésére is sor kerül. Az elért eredmények igazolására a partfal esetleges mozgását jelző monitoring rendszert építenek ki, amelynek részeként már az előkészítési szakaszban kivitelezésre került négy darab talajvíz figyelő kút. Az új rézsű megépítését követően lehetőség nyílik a rézsű oldalában és a partélen kiépítésre kerülő 48 mérési pont telepítésére, amelyek segítségével a legkisebb mozgás is nyomon követhető.

Jelenleg a humusz és az aljnövényzet eltávolítása folyik, a talajszegezés kivitelezése elkezdődött a már megtisztított területen. A talajszegezési munkák kb. 3 hétig tartanak, a terület rosszul bejárhatósága miatt esetleg elhúzódhatnak. A Szeremlei úton a volt játszótér területén depónia hely kerül kialakításra, ugyanitt alakítanak ki a földmunkák anyagbeszállításának biztosítására egy ideiglenes lejárót. Ezt követően megkezdődik a terület feltöltése, kialakul egy, a további munkavégzést biztosító plató, amelyen a gépek és a szállító járművek mozogni tudnak majd. Összesen 87.500 m3 földet fognak ide behordani.

A teljes beruházás összköltsége: 2.243.310.408 forint